Kesän ja festivaalien opas

Mihin musiikkitapahtumiin mennä kesällä 2018?

Mihin musiikkitapahtumiin mennä kesällä 2018?

Musiikkitapahtumia löytyy Suomen kainalosta hameen helmaan ja siitä vielä vastakkaiseen helmaan. Tässä on joitakin vinkkejä siitä, minne kotimaassa kannattaa suunnata kesällä 2018, sillä se on musiikkiherkuttelun aikaa. On klassisia musiikkitapahtumia, kuten Savonlinnan Oopperajuhlat ja Pori Jazz, mutta näiden lisäksi löytyy pienempiä musiikkitapahtumia, joihin kannattaa tutustua. Osa festivaaleista kokoaa yhteen artisteja tietyn genren sisältä, kuten vaikkapa Blockfest. Sitten taas löytyy niitäkin festivaaleja, joissa erilaiset ihmiset kokoontuvat yhteen nauttimaan kesästä ja musiikista.

Kun musiikkiannostaan suunnittelee sopivaksi, kannattaa suunnata ainakin kerran tai pari pois ruuhka-Suomesta, koska paikka vaikuttaa keikan tunnelmaan aivan valtavasti. Siis juna tai automobiili alle, ja rohkeasti kohti vaikkapa Rovaniemen iskelmäkesää, sillä onhan se nyt erilaista kuunnella Jari Sillanpäätä tai Laura Voutilaista aidossa yöttömässä yössä! Toiselle paikkakunnalle matkustaessa on hauskaa yhdistää musiikin kuunteluun myös muita kulttuurielämyksiä, kuten kesäteatteria, museovierailua tai luontopolulla patikointia.

Suomesta löytyy myös genrejä laajalla lapiolla kauhovia musiikkitapahtumia, kuten Valkeakosken Työväen Musiikkitapahtuma. Se on tunnettu kovista artisteistaan ja hyvästä tunnelmastaan, kuten myös siitä, että se kokoaa erilaiset ihmiset yhteen vai kuulostaako Matin ja Tepon ja Mara Ballsin fanikunta kenties toisilleen läheisiltä? Pienemmillä paikkakunnilla tällainen artistien buukkaaminen laidasta laitaan on ymmärrettävämpää kuin erikoistuminen, koska yhtenä tarkoituksena on palvella oman paikkakunnan väkeä tarjoamalla mahdollisimman laajaa ohjelmistoa.

Koe Pori Jazzin kaltaiset klassikot

Pysytään ensin hetkinen klassikoiden parissa. Pori Jazz on tunnettu kansainvälisten artistien kavalkadistaan, ja sieltä voi bongata todellisia herkkuja, kuten vaikkapa tänä vuonna Nick Caven bändeineen sekä Alanis Morrisetten tai vaikka britannialainen Jessie Ware, joka kapuaa lauteille lauantaina 21.7. Kyseinen päivä on muutenkin naisartistien juhlaa, sillä muina esiintyjinä ovat mm. Katie Melua, Aili Ikonen ja Hurray for the Riff Raff. Tätä ei voi jättää väliin!

Jos taas klassinen musiikki kiinnostaa, kannattaa suunnata Savonlinnan Oopperajuhlille. Liput ovat kyllä melkoisen kalliita, mutta sinnekin kannattaa kerran elämässä mennä. Savonlinna on myös kaunis paikka, joten tunnelmallisuutta löytyy musiikin lisäksi ympäröivästä luonnosta. Tämän kesän ohjelmistovalinta on klassinen ja sopii siksi myös aloittelijoille. Oopperasta kiinnostuneiden kannattaa muistaa, että aina ei tarvitse matkustaa pääkaupunkiin nauttimaan oopperasta, sillä Tampere-Talon kevään 2018 Veljeni Vartija oli aivan huikaiseva teos.

Lähtisitkö Ouluun Qstockiin?

Heinäkuun loppupuolella 27.-28.7. Oulussa pamahtaa, sillä sen verran kuumia kotimaisia artisteja on nähtävissä. Tälläkin festivaalilla genret vaihtelevat, sillä paikalla on jonkin verran kotimaista räppiä ja hiphopia, kuten mm. Redrama, Atomirotta, JVG, Sofa ja Pyhimys. Litku Klemetin voi nähdä niin ikään täällä, mutta myös Pori Jazzissa. Kysymyksessä on Pohjois-Suomen suurin kesätapahtuma, ja tällä hetkellä festivaali on julkaissut jo 50 artistia, jotka esiintyvät kesällä 2018.

Pohjois-Suomesta löytyy muitakin varteenotettavia festivaaleja, ja yksi niistä tulevana kesänä on 30 vuotta täyttävä Haapavesifolk 28.-30.6., missä lavalla nähdään mm. Erja Lyytinen, Haagaa Folk Machine feat. Jarkko Martikainen ja Emma Salokoski & Johanna Juhola. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että festivaaliranneke Haapavesifolkiin maksaa ennakkoon ostettuna 70 euroa, kun taas kahden päivän lippu Qstockiin maksaa 109 euroa, ja yhden päivän vaikkapa lauantain lippu Pori Jazziin maksaa 79 euroa.

Jack Whiten näkee Joensuussa

Ilosaarirock on tunnelmaltaan erinomainen festivaali. Tietysti kannattaa ottaa huomioon, että ikärajattomilla festivaaleilla on usein liikaa nauttineita alaikäisiä, ja se voi hieman pilata tunnelmaa, mutta toisaalta mikään ei voi pilata niinkin suuren artistin kuin Jack Whiten kuulemisen tuomaa iloa. Muistathan Jack Whiten The White Stripes -bändistä? Toisin kuin monille suosioon äkillisesti nousseille, niin White Stripesille äkillinen suosio ei tuntunut tuovan paineita, vaan he antoivat maailmalle Seven Nation Armyn.

Ilosaarirockissa on mahdollista yöpyä perinteisellä leirintäalueella teltassa, kuten myös Seinäjoen Provinssissa. Telttamajoituksessa on oma meininkinsä, mutta välillä juhlat jatkuvat aamuyön pikkutunneille asti, joten korvatulpat ovat tarpeen, mikäli haluaa saada unen päästä kiinni. Festivaalialue on siitä oivallinen, että siellä pääsee myös uimaan, ja yksi lava on perinteisesti ollut aivan veden lähellä. Periaatteessa omasta suosikkibändistä voisi nauttia myös samalla uiden, jos Suomen kesä sen sallii.

Pispalan Sottiisi viihdyttää kansanmusiikilla

Kesäkuussa järjestettävä Pispalan Sottiisi on kansainvälinen kansantanssin ja -musiikin huipputapahtuma, jossa voi nähdä upeita tanssiesityksiä sekä kuulla perinteistä ja hyvinkin uudistettua kansanmusiikkia. Festivaalia on järjestetty jo vuodesta 1970 alkaen, ja se kokoaa harrastajat yhteen. Tampereen kaduilla voikin nähdä paljon kansallispukuista porukkaa. Ohjelmistossa on mm. konsertteja ja koulutusta. Aina ei tarvitse pysyä katsomon puolella, vaan musiikin tekemiseen voi osallistua myös itse. Sottiisiin tulee myös vierailevia esiintyjiä viidestä eri maasta.

Sokerina pohjalla Blockfest Tampereella

Tampereella paljon keskustelua puolesta ja vastaan herättänyt Blockfest on uudenaikainen kaupunkifestivaali, jossa genren diggailijat pääsevät omiensa luo. Toki skaala on rapin sisälläkin laaja, ja elokuussa pääsee nauttimaan sekä kotimaisista että kansainvälisistä artisteista. Nostalgiakeikatkin ovat näköjään viime aikoina nousseet muotiin, kun viime vuonna Asa heitti Blockfesteillä keikan Avaimena ja nyt lavalla nähdään yhtaikaa Fintelligens ja Kapasiteettiyksikkö. Tämä tarjoaakin mahtavat puitteet kaikesta Suomirapista kiinnostuneille kansalaisille.