Kesän ja festivaalien opas

Valitse tapahtuma musiikkimakusi ja laatuvaatimustesi mukaan

Valitse tapahtuma musiikkimakusi ja laatuvaatimustesi mukaan

Oletko joskus joutunut tapahtumaan, jossa et viihtynyt lainkaan, vaikka kaikilla muilla näytti olevan mukavaa? Ehkäpä siellä soi sellainen musiikki, josta et pitänyt, ja bändi toisti sellaisia biisejä, joita et tuntenut. Muut ihmiset saattoivat kuitenkin tanssia ja laulaa musiikin mukana. He olivat varmaankin tulleet tapahtumaan sen esiintyjien vuoksi ja olivat siellä kuin kotonaan.

Joskus taas tapahtuman musiikissa ei ole mitään vikaa, mutta muuten olo on tukala ja ikävä. Ehkäpä olet joutunut istumaan penkillä katsomossa, vaikka haluaisit tanssia? Tai olet joutunut seisomaan koko illan lavan edessä väistellen tuuppijoita ja kyynärpäitä. Kesäfestarit eivät vain esimerkiksi sovi kaikille, varsinkin jos ei halua istua maassa ja jonottaa bajamajaan.

Viulukonsertoista räppikeikoille

Vaikka eri musiikkityylien tunteminen kuuluu jokseenkin yleissivistykseen, ei kaikesta musiikista tarvitse oppia nauttimaan. Toki taitavia tekijöitä kannattaa arvostaa tyylilajista huolimatta ja pitää Mozartia nerona, vaikka ei jaksaisikaan kuunnella klassista musiikkia. Parhaan tapahtumakokemuksen saa yleensä valitsemalla tilaisuuden lempimusiikin mukaan. On järkevää valikoida tapahtuma tuntemansa artistin mukaan ja valita jatkossa saman musiikkityylin mukaiset keikat.

Tapahtumista saa tietoa vaikkapa Meteli.net -sivustolta tai seuraamalla suosikkiartistien kiertueaikatauluja. Google on paras hakuväline, mutta kannattaa rajata hakutulokset vain korkeintaan viime vuoden aikana julkaistuihin uutisiin. Artistien verkkosivuilta löytyy kiertueaikataulut ja festarit alkavat yleensä julkaista kesän artistikiinnityksiään alkuvuoden aikana. Suosituimpien tapahtumien suhteen kannattaa olla aktiivinen ajoissa, jotta ehtii ostaa liput ennen niiden loppuunmyyntiä.

Metalliväki ja edm-nuoriso käyvät eri paikoissa

Isoimmilla musiikkiareenoilla käy esiintyjiä laidasta laitaan, joten vaikkapa Hartwall Areenalla voi esiintyä ensin Antti Tuisku ja muutaman päivän päästä Metallica. Pienemmät baarit ja konserttisalit taas saattavat suosia tietyn musiikkityylin edustajia. Niinpä niissä voi alkaa tunnistaa vakituisia kävijöitä, jotka käyvät katsomassa kaikki tietyn lavan esitykset, koska he voivat olettaa niiden aina kiinnostavan itseään.

Jotkut livemusiikkia ja dj-esiintyjiä tarjoavat, sekä ihan vain taustamusiikkia soittavat baarit saattavat olla tietyn ikäisen kävijäkunnan paikkoja, vaikka illan artisti rikkoisikin ikärajoitteita. Siten sama artisti kerää eri kuulijakunnan esiintymispaikasta riippuen. Kannattaa siis ottaa selvää tapahtumapaikasta ja suosia sellaisia, joissa käy samanhenkistä porukkaa. Keski-ikäisellä ei aina ole niin mukavaa nuorisolauman keskellä.

Musiikin avulla voi löytää oman joukkonsa

Radiota kuunnellessa voisi helposti kuvitella, että kaikki musiikki olisi suunnattu kaikille, kun samoja biisejä kuulee toistuvasti. Silti radiokanavat miettivät tarkoin, mikä on heidän kohderyhmänsä ja mitä musiikkia heille soitetaan. Kaikkea suomalaisten kuuntelemaa musiikkia ei opi koskaan tuntemaan radion kautta, vaan musiikin harrastajat etsivät sitä netistä erilaisten suositusten avulla ja tilailevat nettikaupoista levyjä.

On paljon tapahtumia, joissa esiintyy artisteja, joista ei edes kuule radiossa tai lue lehdistä. Silti näitä artisteja kuulemaan saapuu musiikin harrastajia kauempaakin. Tässä nimenomaan piilee musiikkitapahtumien jännittävyys, sillä niissä näkee samasta erikoisalasta kiinnostuneita ja samanhenkisiä ihmisiä, joita voi muutoin olla vaikea tavata. Erityisesti siten musiikkitapahtumat tuovat ihmisiä yhteen ja luovat yhteenkuuluvuutta.

Festareilleko rämpimään?

Kesän musiikkifestareilla voi olla hulvaton meno ja mahtavat esiintyjät, mutta vaikka musiikki olisi kuinka kohdallaan, eivät ulkoilmatapahtumat tuhansien ihmisten puristuksessa ole kaikkien juttu. Siksi lempiartistin Suomen keikka voi joskus jäädä näkemättä, jos ensin joutuu matkustamaan satoja kilometrejä ja sen jälkeen rämpimään mudassa. Silti monien mahtavimpia elämänmuistoja ovat juuri nuo festarit, vaikka olosuhteet voivatkin olla alkeelliset.

Aina musiikki ei ole tapahtumissa tärkeintä

Joskus tapahtuma sekä sen tunnelma ja puitteet voivat olla musiikkia tärkeämpiä tekijöitä. Helsingin Flow-festivaalit ovat tyypillinen esimerkki festareista, joissa esiintyjät voivat suurimmaksi osaksi olla osallistujille outoja, mutta jonne halutaan kuitenkin mennä viihtymään. Ja vaikka ei tykkäisi metallimusiikista, voi Helsingin Tuska-festarit olla mielenkiintoinen elämys, varsinkin kun kävijäkunnan sanotaan olevan paremmin käyttäytyvää kuin Tangomarkkinoilla.

Isot ja pienet konsertit

Stadionkonserteissa on hyvin eri tunnelma kuin pienillä klubeilla. Siksi musiikkitapahtuman voi valita mieltymyksensä mukaan tässäkin asiassa. Sama keikka voi kuulosta erilaiselta ulkoilmalavalta kuultuna kuin sisätiloissa koettuna. Sisällä esimerkiksi valoshow pääsee paremmin oikeuksiinsa. Harmi vain, että suurimmat tähdet eivät pikkuklubeille mahdu tai ainakin liput myydään heti loppuun, vaikka keikkoja pidettäisiinkin useampana iltana peräkkäin.

Jazz-klubille vai stadionille?

Tapahtuman valinnassa ratkaisee oma musiikkimieltymys ja se, millaisessa tapahtumassa viihtyy. Jos ei jaksa seistä ja seurata intensiivisesti lavan tapahtumia, ja jos väkijoukot eivät kiinnosta, festarit eivät ehkä ole oma juttu. Jos haluaa tanssia, valitaan sopiva musiikkityyli ja tanssiin sopiva paikka. Musiikkitapahtumien laatu vaihtelee laidasta laitaan. Stadioneilla ja konserttisaleissa istutaan, kesäfestareilla ja rock-klubeilla seistään. Eri tapahtumapaikoissa käy erilaisia kohderyhmiä. Musiikkitapahtuma voidaan valita lempiartistin tai musiikkityylin mukaan, mutta joskus tapahtumapaikan kiinnostavuus ratkaisee. Musiikkitapahtumissa voi tavata kiinnostavia ja samanhenkisiä ihmisiä.

Saattaa vaihdella paljonkin, miten intensiivinen musiikkitapahtuma missäkin tapauksessa on. Jazz-musiikkia voi olla hienoin kokea viinilasi kädessä hämyisessä salissa pöydän ääressä istuen, ehkä seuralaisen kanssa välillä rupatellen. Toiset esitykset taas vaativat katsojiltaan täyden huomion ja ihmiset seisovat parikin tuntia lavalle herkeämättömästi katsoen. Tässä kannattaa tutkailla itseään sen suhteen, millaisen elämyksen haluaa, kevyen vai kokonaisvaltaisen.