Kesän ja festivaalien opas

Terassit kuuluvat Helsingin kesään!

Terassit kuuluvat Helsingin kesään!

Helsinki on kuuluisa monipuolisista terasseistaan, aivan kuten Turku jokilaivoistaan. Terassien avautuminen on ensimmäisiä kevään ja kesän merkkejä, ja niillä viihdytään sankoin joukoin. Terasseista on muodostunut osa Helsingin kaupunkikulttuuria, joissa kaupunkilaiset rentoutuvat mielellään etenkin viikonloppuisin. Helsinkiläisten sisukkuudesta kertoo jotain se, että suosituimmat terassit ovat tupaten täynnä, satoi tai paistoi. Terassit ovat täynnä elämää ja elävöittävät kaupunkia. Helsingin terassitarjonta on hyvin monipuolinen, eikä olekaan ihme, että miltei jokaisella helsinkiläisellä on oma suosikkiterassinsa. Tässä artikkelissa pyrimme esittelemään Helsingin monipuolista terassitarjontaa, sekä antamaan vinkkejä kaikkein autenttisimpien terassien löytämiseen.

Roskapankin terassi on legendaarinen Kallion työväen terassi. Terassi on täynnä miltei mihin tahansa kellon aikaan. Tilaa löytyy kuitenkin aina, sillä terassin väki on poikkeuksellisen vieraanvaraista ja ystävällistä. Meininki saattaa täällä päin Helsinkiä yltyä välillä villiksi, mutta siitä ei kannata ottaa nokkiinsa. Terassi on kooltaan yksi Kallion suurimmista, ja sijaitsee osoitteessa Helsinginkatu 20. Halpojen hintojen lisäksi terassille paistaa kesäiltaisin suoraan aurinko.

Ravintola Siltasen terassi on yksi itäisen kantakaupungin suosituimmista. Se on erityisen haluttu nuorten ja trendikkäiden kaupunkilaisten keskuudessa. Terassia on laajennettu vuosien mittaan, ja se seisoo tukevasti teräspalkkien päällä. Siltasessa soi aina tyylikäs musiikki, ja terassi on oivallisesti sisustettu. Ravintolan suurten puisten pöytien äärellä on mukava tehdä uusia tuttavuuksia. Terassin mennessä kiinni voi iltaa aina jatkaa yökerhon sisätiloissa. Siltasessa tarjoillaan myös herkullista ruokaa.

Muut Kallion terassit

Vaasankatu on suosittu baarikatu Helsingissä, ja sen varrelta löytyy useita ravintoloita. Nykyisin kadulle on ilmaantunut kaljakuppiloiden lisäksi myös ravintoloita, joiden terassilla on usein vain muutama asiakaspaikka. Sateella janoinen löytää helposti tiensä Kustaa Vaasan terassille, joka on katettu. Vaasankadulta löytyy myös Heinähattu, jonka antimia voi nauttia myös terassilla. Vaasankadun terasseilla on aina suuri määrä ihmisiä, ja monille kaupunkilaisille onkin syntynyt tapa viettää koko kesäloma terasseilla notkuen.

Kallion seudulta löytyy myös rauhallisia terasseja, joista mainittakoon Tenkan terassi, joka on erityisesti vanhemman ikäpolven suosiossa. Terassilta pääsee suoraan seuraamaan Helsinginkadun vilinää samalla, kun nauttii talon antimia. Tenkka on yksi Helsingin vanhimpia pubeja, jonka erikoisuutena on karaoke. Terassin sulkeutuessa asiakas pääsee jatkamaan iltaa laulamisen parissa. Tenkka sijaitsee osoitteessa Helsinginkatu 15, ja sen välittömässä läheisyydessä on monia muitakin kadunvarren pieniä terasseja.

Keskustan terassit

Mikonkadulta löytyy yksi keskustan legendaarisimmista terassikeskittymistä, joka houkuttelee ihmisiä ympäri Helsingin. Se sijaitsee Rautatientorin itälaidalla, ja käsittää useamman ravintolan. Täällä hintataso on hieman korkea, mutta terassit ovat Helsingin suurimpia, ja niistä löytyy miltei aina tilaa. Nykyisin jotkin näistä ravintolaista tarjoavat myös ruokaa, joka ilmentää terassikulttuurin muutosta, jossa päihdehakuisuus on vähentymässä ja ihmisten sivistynyt rentoutuminen noussut päärooliin. Aurinko paistaa aina näille terasseille, joten niille piipahtaa mielellään.

Lasipalatsin takana, Mannerheimintiellä, löytyy toinen terassikeskittymä, jossa sijaitsee kuuluisa Mbarin ja Ravintola Lasipalatsin terassi. Nämä terassit ovat etenkin nuorten aikuisten suosiossa ja Mbarin terassi on viime vuosina saavuttanut suuren suosion juhlijoiden keskuudessa, koska terassi on poikkeuksellisen myöhään auki. Terasseilla järjestetään pitkin kesää erilaisia musiikillisia tapahtumia, joissa musiikkia soittavat kaupungin kuuluisimmat tiskijukat. Lasipalatsin erikoisuutena voidaan pitää herkullisia ruoka-annoksia, joita voi tilata kahvilan puolelta.

Muut keskustan terassit

Esplanadilta löytyy kaksi Helsingin miellyttävintä terassia, joilla erityisesti kaupungissa vierailevat turistit viihtyvät. Kappelin terassi on yksi Helsingin vanhimpia, ja se tarjoilee herkullista ruokaa, jota voi nauttia laadukkaan viinin kanssa. Vastapäätä terassia sijaitsee musiikkilava, jonka esityksiä voi seurata viinilasi kädessä. Ravintola Teatterin terassi on yhtä suuri, ja se on erityisen kuuluisa lounaistaan. Terassilla voi viettää miellyttäviä hetkiä alkuillasta, ja siirtyä myöhemmin yläkerran yökerhoon.

Pohjoisesplanadi 33:ssa sijaitsee karismaattinen Cafe Strindberg, joka on oivallinen valinta etenkin niille, jotka etsivät tyylikästä terassia keskellä kaupunkia. Strindbergissä on saatavilla kaupungin parhaimpia leivonnaisia, joita sopii nauttia tuoreen kahvin kanssa. Terassilla on mahdollisuus bongata kansanedustajia ja muita silmäätekeviä. Strindberg tarjoaa mukavan mahdollisuuden istahtaa kupposelle kesken kiireisen päivän. Kahvilassa on tarjolla myös maukkaita salaatteja, ja luettavissa on totta kai aina suuri kirjo sanomalehtiä.

Kaupungin persoonallisin terassi?

Ravintola 7-Veljestä on koko Alppilan olohuone, ja se sijaitsee osoitteessa Aleksis Kiven katu 80. Se on kooltaan kenties Helsingin pienin terassi, joten sieltä voi olla vaikea saada istumapaikkaa. Terassi on sijoitettu nokkelasti asuintalon takapihalle. Ravintolasta tekee erikoisen sen, että se on kenties Helsingin “Kaurismäkeläisin” baari, joka ei ole muuttunut miksikään vuosikymmeniin. Ravintola tavoittaa hyvin kadonneen Helsingin ilmapiirin, jossa aika tuntuu pysähtyneen.

Vinkkejä terasseille!

Terasseilla pätee samat käytössäännöt kuin muissakin ravintoloissa. Nämä saattavat joskus unohtua asiakkailta. Miesasiakkaiden esiintyminen ilman paitaa aiheuttaa poikkeuksetta aina paheksuntaa naisasiakkaiden keskuudessa. Toki myös naisasiakkaiden on hyvä muistaa, että ravintoloissa on soveliasta pukeutua eri tavalla kuin uimarannoilla. Suomen kesä voi tehdä kepposet kenelle tahansa, joten sekä sateenvarjo että aurinkorasvaa kannattaa aina varata mukaan. Alkoholi myös kuivattaa ruumista, joten alkoholipitoisten juomien lomassa on hyvä muistaa nauttia tasaisesti vettä.