Kesän ja festivaalien opas

Maailma kylässä -festivaali

Maailma kylässä -festivaali

Kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepa Ry on toiminut aktiivisesti jo yli 30 vuoden ajan. Ajatus järjestön perustamisesta syntyi jo 1980-luvulla. Tuolloin prosenttiliike vaati aktiivisesti maailman valtioita nostamaan kehitysyhteistyötukensa YK:n vaatimaan 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Prosenttiliike perusti myös Kepan vastaamaan kasvavaa tarvetta yhdistää erilaisten järjestöjen agendat kehitysyhteistyökentällä. Vuonna 1985 perustettu järjestö rakensi alkuvuosinaan Helsinkiin yhden pienikokoisen kirjaston, ja aloitti Kumppani-lehden julkaisun, joka tunnetaan nykyisin nimellä Maailman Kuvalehti.

Vuosien aikana Kepa levittäytyi Afrikassa ja Aasiassa toimimalla mannerten kehityspolitiikassa ja lähettämällä alueille avustustyöntekijöitä. Kehitysjoukkotoiminta jouduttiin kuitenkin lopettamaan vuonna 1998, ja järjestö jatkoi toimintaansa maatoimistojen kautta. Etenkin 2010-luvulla Kepa on kärsinyt mittavista leikkauksista, joiden lopputuloksena järjestö on päätynyt vähentämään henkilöstöään ja ohjelmiaan. Kepa onkin joutunut etsimään täysin uutta suuntaa toiminnalleen. Vuonna 2017 Kepa yhdistyi Kehys Ry:n kanssa, jonka seurauksena järjestön nimi ja logo muuttuvat vuonna 2018.

Mahdollisuuksien torista Maailma kylässä -festivaaliksi

Maailma kylässä -festivaali alkoi alun perin jo vuonna 1986 Vaasasta. Tuolloin Vaasan Kehitysmaaseura keksi idean esitellä toimintaansa kaupunkinsa asukkaille. He järjestivät ensimmäisen Mahdollisuuksien Tori -tapahtuman jo samana vuonna. Toteutus otettiin hyvin vastaan ja se levisi nopeasti moneen muuhunkin kaupunkiin. Toreilla erilaiset kansalaisjärjestöt alkoivat esitellä toimintaansa ja tarjota torikävijöille mahdollisuuksia vaikuttaa ja osallistua. Helsingissä järjestetty Mahdollisuuksien tori päätettiin muuttaa Maailma kylässä -festivaaliksi vuonna 1995.

Tästä huolimatta Mahdollisuuksien tori -tapahtumia järjestetään edelleen joka vuosi yli 20 kappaletta ympäri Suomea. Torien tavoite on tänä päivänä lisätä mielenkiintoa globaaleihin kysymyksiin, esitellä kansanjärjestöjen toimintaa ja tarjota kävijöille keinoja vaikuttaa oikeudenmukaisen maailman puolesta. Toreilla on käsitelty ajankohtaisia aiheita kuten pakolaisuutta, ihmisoikeuksia Suomessa ja maailmalla, yhteisöllisyyttä ja nuorten työllisyyttä. Niitä järjestetään satojen vapaaehtoisten voimin, ja jokainen halukas voi osallistua toimintaan.

Festivaaleja ja kohuja vuosien varrelta

Maailma kylässä -festivaali kuuluu Finland Festivals -ohjelmistoon. Finland Festivals palkitsikin Kepan tapahtuman Vuoden festivaalina vuonna 2014. Niin ikään vuosien varrella tapahtumassa on nähty värikäs kirjo erimaalaisia artisteja ja kulttuurihenkilöitä. Festivaaleilla on ollut omia teemoja, jotka näkyvät tapahtumassa käydyissä paneelikeskusteluissa. Keskimääräinen kävijämäärä on noin 80 000. Kävijämäärältään paras vuosi oli 2012, jolloin festivaaleilla vieraili yli 105 000 henkilöä. Festivaalit eivät ole myöskään säästyneet uutisotsikoilta.

Vuoden 2013 Maailma kylässä -festivaalien teemana olivat ihmisoikeudet, ja venäläisen punkperformanssiryhmä Pussy Riotin piti esiintyä tapahtumassa. Kuitenkin turvallisuushuolet ja nimettöminä pysyttelevien artistien henkilöllisyyden paljastuminen ajoivat ryhmän perumaan keikkansa. Vuonna 2015 festivaaleja puolestaan riepotteli profeetta Muhammedista tehty pilakuvaskandaali, jonka osia oli tarkoitus esitellä tapahtuman Sananvapauskylässä. Turvallisuussyistä se peruttiin. Samana vuonna juutalaiselta järjestöltä kiellettiin osallistuminen tapahtumaan, koska Kepa oli saanut tietoihinsa, että järjestö olisi osallistunut ihmisiä sortaviin toimenpiteisiin.

Ympäristö ja vastuullisuus

Maailma kylässä -festivaalien järjestäjät ovat erittäin tarkkoja ympäristöasioista, ja ne ovat sitoutuneet kestävään kehitykseen. Täten kylää pystytettäessä ja itse tapahtuman aikana hiilijalanjälki pyritään pitämään mahdollisimman pienenä. Jo suunnitteluvaiheessa kiinnitetään huomiota ympäristöystävällisyyteen joka osa-alueella kuten jätehuollossa, kuljetuksissa, vastuullisten tuotantoketjujen suosimisessa ja sähköntuotannossa. Festivaalin aikana toteutuva ympäristöystävällisyys on niin ikään kävijän valintojen varassa. Esimerkiksi roskien kerääminen, kasvisruoan suosiminen ja valittu liikkumistapa vaikuttavat tähän. Samalla kävijä tutustuu yritysten ja järjestöjen ympäristötoimintaan.

Festivaalit toimivat Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien kehittämän Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän mukaisesti. Ekokompassin tavoite on tukea tapahtumaa sen ympäristötyössä. Se kehittää ja lisää ympäristötietoisuutta niin kävijöiden kuin näytteillepanijoidenkin joukossa. Maailma kylässä -festivaalin ympäristötavoitteena on suosia kierrätystä, parantaa jätehuoltoa ja edistää energiatehokkuutta. Lisäksi halutaan tukea vihreää sähköntuotantoa, ottaa sosiaaliset- ja ympäristötekijät huomioon hankinnoissa, sekä suosia vastuullisia alihankkijoita ja palveluntarjoajia. Myös tuotantoon liittyvät kuljetukset ja matkat valitaan huolella.

Maailma kylässä -festivaali 2018

Tänä vuonna 23. kerran järjestettävä Maailma kylässä -festivaali on koko perheen yleisötapahtuma, joka tarjoaa monipuolista kulttuuriohjelmaa. Tapahtuma on ollut tärkeässä osassa ympäristöstä, ihmisoikeuksista ja kestävästä kehityksestä tiedotettaessa. Vapaaehtoisvoimin suunniteltu ja järjestetty festivaali tarjoaa kävijöilleen erinomaisen tilaisuuden vaikuttaa aidosti maailman epäkohtiin kansalaisjärjestöjen kautta, sekä tutustua samalla niiden toimintaan. Samalla vierailija pääsee nauttimaan muiden maiden kulttuureista hienojen esitysten, kojujen, kirjallisuuden ja musiikin kautta.

Vuonna 1995 alkunsa saanut Maailma kylässä- festivaali tapahtuu Helsingin Rautatientorilla ja Kaisaniemen puistossa, missä järjestetään kymmeniä konsertteja, tanssi- ja teatteriesityksiä. Lisäksi vierailija pääsee nauttimaan hyvästä ruoasta ja juomasta, puheohjelmista ja kirjallisuudesta. Alkuvuosina tapahtuma järjestettiin ainoastaan joka toinen vuosi, kunnes vuonna 2005 tehdyn päätöksen jälkeen festivaali avattiin vuosittain. Toiminnan takana on globaalin kehityksen asiantuntijajärjestö Kepa Ry, joka on samalla kattojärjestö yli 300 kansalaisjärjestölle. Tapahtuman päiväohjelmassa ei ole ikärajaa, ja se on aina ollut kävijöille maksuton.

Vuoden 2018 Maailma kylässä -festivaali järjestetään Helsingin keskustassa 26.- 27. toukokuuta. Tämän vuoden teemana ovat kestävän kehityksen tavoitteet eli Agenda 2030, johon lukeutuvat ilmasto, kestävä talous, ihmisoikeudet ja ympäristö. Lisäksi tapahtuman aikana keskustellaan muun muassa kaupungistumisesta, radikalisoitumisesta, afrikkalaisesta muodista ja huumesodasta. Puhujina festivaaliin osallistuvat muun muassa presidentti Tarja Halonen, näyttelijä Aku Hirviniemi ja Elisabeth Rehn. Viikonlopun aikana kuullaan myös musiikkiesityksiä Etelä-Afrikasta, Ghanasta, Malista ja Norsunluurannikolta.