Kesän ja festivaalien opas

Helsingin kesäiset ilmaiskonsertit

Helsingin kesäiset ilmaiskonsertit

Internet on pullollaan erilaisia sivustoja, joissa esitellään tapahtumia ympäri Suomea ja Helsinkiä. Internet sisältääkin takuulla kaikista kattavimman listauksen niistä tapahtumista, joita milloinkin on tarjolla. Usein netissä olevia ilmoituksia myös päivitetään säännöllisesti, joten etsiessä mukavaa tapahtumaa ja tekemistä kesäpäivälle, kannattaa ensimmäisenä tarkistaa juuri internetin listaukset. Usein myös paikallislehdet kertovat kaupungin laajasta tapahtumatarjonnasta. Ja parasta on se, että suuri osa tapahtumista on ilmaisia.

Nyt kun on selvää, mistä tapahtumia kannattaa etsiä ja tarjontaa tarkistaa, on aika tarkastella minne tänä kesänä kannattaa ehdottomasti suunnata. Helsingin kokoisessa kaupungissa tapahtumapaikkoja on runsaasti. Niinpä kysymykseen ei olekaan yksinkertaista vastausta. On hyvin todennäköistä, että keskustan lukuisilla aukioilla ja kauniissa puistoissa löytää aina jotakin sivusta seurattavaa. Tällaisissa paikoissa konsertit ja tapahtumat ovat usein veloituksettomia. Sisätiloissa pidettävät tapahtumat saattavat pyytää pientä maksua.

Erilaisia musiikkityylejä

Helsingin kesäisessä tarjonnassa ei suinkaan ole syytä pelätä, ettei omaan makuun sopivaa musiikkia löydy ilmaisten tapahtumien listalta. Hetken tapahtumakalentereita silmäiltyään on helppo huomata, että erilaisia tapahtumia järjestetään niin jazzmusiikin, pop-musiikin, klassisen musiikin kuin hip hopinkin saralla. Eri genret joko sekoittuvat tyylikkäästi saman tapahtuman puitteissa, tai vastaavasti tapahtuma saattaa olla täysin omistettu tietyn tyyppiselle musiikille ja kyseisen genren taitaville ja innokkaille edustajille.

Eri ikäryhmät on myös otettu hyvin huomioon Helsingin laajan tapahtuma- ja konserttikirjon puitteissa. Lapsille järjestetään mitä hauskempia ilmaisia tapahtumia, joihin liittyy usein leikkiä, laulua ja tanssia. Myös erilaiset musiikkiteatteriin erikoistuvat tapahtumat ovat suosittuja niin lasten, kuin aikuistenkin parissa. Nuorille ja aikuisille järjestetään trendikkäitä tapahtumia, joissa suosituimmat artistit esittelevät taitojaan, ja jossa arjen kiireet voi hetkeksi unohtaa. Myös vanhuksia on ajateltu ikivihreää musiikkia edustavissa tapahtumissa.

Tapahtumien helmiä

Olipa sitten kiinnostunut suomalaisesta perinteikkäästä kesämusiikista, tai ulkomaalaisista trendeistä, Helsinki tarjoilee kumpaakin. Suomalaisuutta tuodaan esille varsinkin juhannuksen aikaan niin musiikkitapahtumien kuin yhteislaulujenkin parissa. Kaikkien tuntemat ja rakastamat taiteilijanimet esiintyvät yleisölle kesäisin myös ilmaisilla konserttilavoilla. Jos mielenkiintoa herättävät sen sijaan ulkomailta saapuvat raikkaat tuulahdukset, on mahdollista kuulla niin afrikkalaista, eurooppalaista kuin aasialaistakin musiikkia. Lavoilla on siis takuulla säpinää moneen erilaiseen makuun.

Vaikka koulut ovatkin kesäisin lomilla, ovat koulujen innokkaat ja lahjakkaat opiskelijat silti liikkeellä myös kesän konserttien merkeissä. Monet lukiot ja yliopistot Helsingin seudulla järjestävät konsertteja ja muita tapahtumia, joissa koulun opiskelijat näyttävät taitojaan niin itse säveltämänsä musiikin parissa, kuin myös kaikkien tuntemien hittien saralla. Tällaiset tapahtumat ovat myös useimmiten ilmaisia ja koulut saattavat pääsymaksun sijaan kerätä esimerkiksi vapaaehtoisia lahjoituksia rahoittaakseen vapaa-ajan taidetoimintaansa.

Muita tapahtumia

Kesä ei ole mahtavaa aikaa ainoastaan musiikin parissa. Helsingissä järjestetään myös muunlaisia tapahtumia. Esimerkiksi tanssitapahtumat ovat monelle katsojalle jokavuotisia suosikkeja. Upeita esityksiä voi nähdä myös ilmaisissa tapahtumissa. Tanssijat ympäri maailman kerääntyvät näyttämään taitojaan pitkin kesän eri tapahtumia. Tämän lisäksi teatteri vetää aina katsojia puoleensa, oli kyse sitten lapsille sopivasta teatterista, tai aikuisille suunnatusta näytelmästä, jonka käsikirjoitus on taitavasti huippuunsa hiottu ja näyttelijöiden lahjakkaasti tulkitsema.

Musiikin ja teatterin lisäksi taide tuo joka kesä ihmisiä yhteen mitä erilaisimpiin tapahtumiin. Helsingissä voi päästä kokeilemaan taidekoulua keskellä kiireistä aukiota, performanssitaidetta, joka kerää aina kummastuneita katseita puoleensa, tai muuta vastaavaa arkea piristävää ilmaista tapahtumaa. Jos on kiinnostunut herkullisesta ruuasta ja sen valmistamisesta, myös erilaista ruokaan ja juomaan liittyvää ohjelmaa on takuulla odotettavissa ilmaisilla tapahtumapaikoilla. Tämä on hyvä keino tutustua erilaisiin ruokakulttuureihin eri puolilta maailmaa.

Lapsiperheiden suosikit

Jos mietityttää, mitä kesäisin voi tehdä lasten kanssa, tarjoaa Helsinki mielenkiintoisia vaihtoehtoja. Kesällä lapset pääsevät esimerkiksi ilmaisiin satutuokioihin kirjastoilla, erilaisiin teatteriesityksiin, tutustumaan ihaniin eläimiin ja askartelemaan hauskoja tuotoksia. Heinäkuussa lapset pääsevät rokkikouluun, ja perhekahvilaan, tai vaikkapa lapsille suunnattuun “muksukinoon”. Myös vanhempia lapsia on muistettu pelituokioiden ja konserttien muodossa. Nämä tapahtumat antavat lapsille hauskaa tekemistä sekä samalla vanhemmille tilaisuuden rentoutua ja nauttia päivästä iloisissa merkeissä.

Tapahtumaa aikuisempaan makuun

Jos taiteiden luominen tai vaikkapa paritanssin opettelu taitavien opettajien kera kiinnostaa, tarjoaa Helsinki mahdollisuuksia myös tällaiseen toimintaan. Moneen erilaiseen festivaaliin pääsee osallistumaan myös joko ilmaiseksi tai vastaavasti pientä nimellistä korvausta vastaan. Urheiluhenkisille kesän viettäjille erilaiset urheilutapahtumat houkuttavat niin tanssimaan kuin juoksemaankin. Aina yhtä ihania ruokafestivaaleja järjestetään jälleen heinäkuun puolella, ja ilmaiseksi on saatavissa jopa opastusta ihmissuhteiden ja parisuhteen saralla. Mitä ikinä päätätkin kokeilla, on kesä Helsingissä takuulla tapahtumatäyteinen!

Varustaudu tapahtumiin aurinkovoiteella, iloisella mielellä ja aimo annoksella kesäfiilistä. Tutustu eri ilmaiskonsertteihin, joita Helsinki ja sen lähialueet tarjoavat tänä kesänä. Merkitse ne kalenteriin, jotta sinulta ei mene ohi vuoden parhaimmat tapahtumat. Vaikka joskus tuntuukin, että tapahtumiin täytyy varustautua sateenvarjolla, ei kannata tämän takia hidastaa tahtia. Suomen kesä tarjoilee myös kauniita kelejä. Helsinki tarjoaa täydellisen valikoiman mitä erilaisimpia tapahtumia laidasta laitaan ja jokaiseen makuun.