Kesän ja festivaalien opas

Suosituimmat musiikkitapahtumat Suomessa

Suosituimmat musiikkitapahtumat Suomessa

Suomen kesän musiikkitapahtumat käynnistyvät toukokuussa ja pääsevät todelliseen vauhtiin kesäkuussa. Heinäkuu on kuitenkin tarjonnaltaan runsain. Pitkän talven jälkeen suomalaiset ovat valmiina ottamaan vastaan festareita, konsertteja ja muita kulttuuritapahtumia yöttömässä yössä. Tarjolla on tapahtumia, joiden esiintyjäkaarti koostuu kansainvälisistä ja paikallisista esiintyjistä. On myös pienempiä kaupunkitapahtumia, joissa musiikin ohella on tarjolla monenlaista kulttuuririentoa. Kerromme minne kannattaa suunnata!

Tapahtumia on eri puolilla Suomea ja niistä suosituin on ollut jo useamman vuoden ajan 100 000 kävijän rajan rikkova Ruisrock. Muita suosittuja festareita ovat Pori Jazz, Joensuun Ilosaarirock ja Provinssirock. Lähes jokaiselle kesäviikonlopulle on tarjolle isompaa tai pienempää tapahtumaa, jossa musiikki on vahvasti läsnä. Suosittujen isojen festarien rinnalle ovat kivunneet viime vuosina erilaiset kaupunkitapahtumat.

Teltta vai hotelli?

Monet musiikkifestareista järjestetään kaupunkien ulkopuolella ja perinteinen majoitus on ollut teltta. Kaikki musiikinystävät eivät kuitenkaan enää kaipaa yhteisvessoja ja makuupusseja, vaan sijoittavat mieluummin hotelliin. Kaupungeissa järjestettävät tapahtumat keräävät yhteen niin perheitä, nuoria kuin eläkeläisiäkin monipuolisten palveluiden avulla. Flow, Down by the Laituri ja Pori Jazz ovat hyviä esimerkkejä monipuolisista musiikkitapahtumista kaupunkien ytimessä.

Telttamajoitukseenkin voi nykyisin panostaa ja hankkia esimerkiksi ilmapatjan ja aurinkokatoksen teltan yhteyteen. Suomen kesä on sään vuoksi arvoituksellinen, joten festareilla kannattaa varautua sateen mahdollisuuteen. Itselle mieluisat tapahtumat määräytyvät musiikin ja miljöön perusteella. Toisille suurien festareiden ainutlaatuinen tunnelma on joka kesän päätapahtuma, kun taas osa nauttii mieluummin pienemmistä tapahtumista kaupungin palveluiden äärellä.

Ruisrock – Suomen suurin musiikkifestivaali

Jo vuodesta 1970 järjestetty Ruisrock kuuluu kesän kuuluisimpien tapahtumien joukkoon. Kovatasoiset laulajat ja bändit tulevat oikeuksiinsa Ruissalon kauniissa maisemissa. Tapahtuma on maan vanhin yhtäjaksoisesti järjestettävä musiikkitapahtuma, joka on ollut aina vahvasti mukana hetkessä. Festarilavalle ovat kivunneet legendaariset esiintyjät kuten Iron Maiden, Nirvana ja Metallica. Itse Ruissalo on luonnonsuojelualuetta ja tarjoaa festarivieraille hyvät palvelut.

Alue houkutteleekin niin paikallisia kuin myös ulkomaalaisia turisteja retkeilemään kauniiseen maastoon. Monille festarivieraille Ruisrock on pyhiinvaelluskohde, jonne saavutaan kesä toisensa jälkeen nauttimaan tunnelmasta ja tapaamaan muita musiikinystäviä. Maailman ja Suomen eturivin esiintyjien ja legendaarisen maineensa vuoksi Ruisrockin liput ovat hyvin kysyttyjä ja ne myydään useimmiten loppuun jo kuukausia ennen tapahtumaa.

Seinäjoella soi tango

Suomen musiikkijuhlilla ei soi ainoastaan rock ja pop, vaan kesä on täynnä hyvin monipuolisia sävelmiä, kuten tangoa. Suomalainen tango kuuluu oleellisesti kesän kauneimpiin ja kuumimpiin päiviin ja se kerää verrattain suuren kannattajakunnan seuraamaan maan tasokkaimpia esiintyjiä. Suomalaisen tangon tärkein vuotuinen tapahtuma on Seinäjoen tangomarkkinat, joita kerääntyy seuraamaan noin 100 000 vierasta.

Tangomarkkinat on järjestetty vuodesta 1985 alkaen ja niillä on ollut merkittävä vaikutus suomalaiseen viihdemusiikkiin. Tangomarkkinoiden huipennuksessa eli finaalissa kruunataan tangokuningatar ja -kuningas, joista useat ovat nousseet musiikkimaailman kestosuosikeiksi. Tapahtuma on ollut myös omiaan tuomaan suomalaista tangomusiikkia esille ja pitänyt sen suosion tasaisen korkeana, vaikka musiikkimaailma onkin mullistunut tietoliikenneyhteyksien ja laitteiden kehityksen myötä.

Pori Jazz

Pori Jazz on kasvanut ensimmäisestä tapahtumastaan vuonna 1966 yhdeksi maan tasokkaimmista musiikkijuhlista. Ensimmäinen tapahtuma oli oikeastaan pienimuotoinen jamittelu, joka keräsi paikalle muutaman sata vierasta. Nykyisin vieraita saapuu ulkomailta asti ja esiintyjälista saa vuosi toisensa jälkeen kehuja monipuolisista valinnoistaan. Tapahtumapaikkana on Porin keskustan kupeen kuvankaunis Kirjurinluoto ja musiikkitapahtumien lisäksi Pori on lisännyt kaupunkikuvaan monenlaisia oheistapahtumia.

Savonlinnan oopperajuhlat

Keskiaikainen jylhä Olavinlinna huokuu uljautta Savonlinnan upeassa järvimaisemassa. Se on ehdottomasti yksi kesän mieleenpainuvimpia paikkoja, jossa kuunnellaan musiikkia. Olavinlinna on 500 vuotta vanha ja se luo dramaattiselle oopperalle juuri oikeanlaiset puitteet. Oopperajuhlat kestävät sijoittuvat Suomen keskikesään ja kestävät kuukauden. Sen aikana kuullaan sellaisia klassikoita kuin Madame Butterfly, Otello, Faust ja Patarouva.

Ilosaaressa paistaa aurinko ja soi poppi

Yksi Suomen pitkäaikaisemmista musiikkijuhlista on Ilosaarirock Joensuussa. Se on paisunut 70-luvulta yhdeksi maan suosituimmista tapahtumista, joka kerää loppukesän viikonloppuna Laulurinteen alueelle noin 60 000 kuulijaa. Ilosaarirockilla on rento ja iloinen maine, sinne kerääntyy usein Suomen laulutaivaan eturivin nousijoita ja ulkomaalaisia bändejä, jotka ovat juuri nousemassa musiikkikansan tietoisuuteen. Ilosaaressa on nähty niin punkkia, poppia kuin afrobeatejakin.

Kansanmusiikkia Kaustisilla

Viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä: Kansanmusiikki ei välttämättä kuulosta kovin trendikkäältä mutta sellainen siitä on tullut, ainakin lipunmyynnin kasvun mukaan. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat ovat Pohjoismaiden suurin kansanmusiikkitapahtuma. Kaustisille kokoontuvat niin Suomen tunnetuimmat pelimannit ja paikalla on ollut viime vuosina yhä enemmin myös kansainvälisiä musiikkitaiteilijoita. Tapahtuman ainutlaatuinen tunnelma perustuu eläväiseen pelimanni- ja tanssitraditioon. Kaustisilla järjestetään puuhapajoja, jameja ja monenlaisia oheistapahtumia.