Kesän ja festivaalien opas

Weekend-festivaali

Weekend-festivaali

Ensimmäistä kertaa Weekend-festivaali nähtiin Suomessa elokuussa 2012. Suosio oli välittömästi valtava. Ensimmäiset Weekend-festivaalit järjestettiin Espoon puolella, mutta nykyisenä paikkana on ensimmäisen kerran jälkeen toiminut Helsingin Hermanninrannan festivaalialue. Weekend-festivaali on Skandinavian mittapuulla yksi suurimmista tapahtumista koko kesänä ja tämän näkee niin valtavasta osallistujamäärästä kuin myös valtavasta väentungoksesta joka Helsingin seudulle elokuisena viikonloppuna rantautuu.

Weekend-festivaaleilla on joka vuosi erilainen teema. Teemat seuraavat usein kansainvälistä linjaa ja sitä, mikä minäkin vuonna on suosittua. Teema näkyy kattavasti niin lavasteissa, tehosteissa kuin festivaalivieraiden pukeutumisessakin. Weekend-festivaalien järjestäjät ja esiintyjien taustatiimit panostavat joka vuosi hienompiin ja vaikuttavampiin tehosteisiin ja jokainen esitys, joka lavoilla nähdään, on toistaan hienompi ja räjähtävämpi.

Esiintyjät

Vaikka Weekend-festivaali keskittyykin EDM-musiikkiin (electronic dance music), nähdään Weekendin lavoilla myös muiden genrejen edustajia. Erityisesti hip hop ja rap-musiikki on joka vuosi kattavasti edustettuna. Rap-musiikin parissa nähdään valtavan suuria ulkomaalaisia nimiä. Esimerkiksi kesän 2018 yksi suurimmista nimistä on XXXTentacion, joka tulee ensimmäistä kertaa Eurooppaan esiintymään. Kyseinen keikka on myös XXXTentacionin ensimmäinen festivaalikeikka ikinä.

XXXTentacionin rinnalla monet suomalaiset rap-artistit tuovat myös omanlaistaan musiikkia esille Weekendin lavoilla. Suomalaiset nimet, kuten Mikael Gabriel ja Ruudolf & Karri Koira, viihdyttävät yleisöä takuuvarmasti ja taattua on se, että yleisö laulaa kaikkien artistien mukana innokkaasti. Monet Weekend-festivaaleilla kävijät sanovatkin, että festivaalien ehdottomasti parasta antia on huikea tunnelma, joka vie kävijän mukanaan.

EDM-artistit

Kaikki tuntevat nimet Martin Garrix ja David Guetta. Nämä artistit ovat pysyneet pinnalla jo vuosien ajan ja esittelevät taitojaan myös Suomen festivaalilavoilla. Weekend-festivaali onkin tunnettu siitä, että tapahtuma haalii useimmiten kaikista parhaimmat ja tunnetuimmat artistit koko kesänä varsinkin, jos EDM-genre on mieluinen. Weekend-festivaali tuntuukin ottaneen haasteen vastaan ja kerää aina huippunimet yhteen.

Garrixin ja Guettan lisäksi esimerkiksi vuonna 2017 lavalla nähtiin deadmau5, Armin van Buuren ja Dillon Francis. Vuonna 2016 lavoilla yleisöä villitsivät muiden muassa Steve Aoki ja Infected Mushroom ja 2015 lavoja tähdittivät sellaiset nimet kuin Rob in Schultz, Avicii ja Felix Jaehn. Kuka tietää, ketkä huippuartistit tulevina vuosina ottavatkaan lavan haltuunsa.

Kenelle Weekend-festivaali sopii?

Weekend-festivaali on ennen kaikkea musiikin suurille ystäville. Koska tapahtuma on keskittynyt EDM-genreen, kannattaa pitää mielessä, että tällaisen musiikin kuuntelijat saavat festareista kaikista eniten irti ja artistit ovat takuulla mieleen. Tapahtumaa suositellaan yli 18-vuotiaille, mutta virallinen ikäraja on 15 vuotta. Musiikki kuuluu kaikille, mutta alueella on paljon paikkoja ja anniskelualueita, joihin alle 18-vuotiaat eivät pääse.

Yleensä Weekend-festivaaleja markkinoidaan nimenomaan nuorille aikuisille. Tapahtuma ei sovi niille, jotka eivät pidä festaritunnelmasta tai kokevat festarikulttuurin muutoin epämiellyttäväksi. Kuka tahansa on kuitenkin tervetullut mukaan kokemaan, mistä Weekend-festivaalissa on kyse. Tapahtuma on myös kansainvälisesti tunnettu, joten ne, jotka etsivät kansainvälisiä tuttavuuksia, tulevat takuulla tutustumaan uusiin samanhenkisiin ystäviin eri puolilta maailmaa.

Weekend-festivaalien hintataso

Weekend-festivaaleille meno on toki sijoitus sinänsä. Festivaaleille mennessä tulee ottaa huomioon mahdollinen majoituksen tarve, ruokailujen kustannukset, juomien kustannukset sekä itse lipun hinta. Lippujen hinnat ovat hyvin normaalia festivaalien hintatasoa, joten suuremmilta yllätyksiltä voi välttyä. Ruokien taso festivaalialueella on keskiverto: aterian voi saada noin kahdeksalla eurolla. Majoituspaikka Helsingistä kannattaa varata hyvissä ajoin välttääkseen yllätykset hinnan suhteen.

Muuta ohjelmaa

Weekend-festivaalialueella on myös paljon tekemistä niille, jotka haluavat esitysten välillä tehdä jotakin mielenkiintoista ja hauskaa. Alueella on usein ollut esimerkiksi huvipuisto, jonka laitteisiin hurjapäisimmät vierailijat voivat mennä hurvittelemaan sekä ruokamaailma, jossa pääsee tutustumaan erikoisiin ja maukkaisiin ruokiin ympäri maailmaa. Taattua on ainakin se, ettei koko viikonlopun aikana ehdi tulla tylsää hetkeä.

Weekend Ruotsissa ja Virossa

Weekend-festivaali järjestetään myös Ruotsissa ja Virossa, ja joka vuosi kymmenet tuhannet ihmiset kokoontuvat myös näiden maiden festivaaleille nauttimaan hyvästä tunnelmasta ja loistavista artisteista. Virossa Weekend-festivaali järjestetään Pärnun rantakaupungissa ja Ruotsissa Suomen tavoin itse pääkaupunki Tukholma isännöi festivaaliviikonloppua. Virossa järjestettävä Weekend on festivaalien valtava lippulaiva ja ehdottomasti suurin tapahtuma kolmesta eri Weekend-festivaalista.

Miksi valita Weekend-festivaali?

Weekend-festivaali järjestetään Suomessa, Ruotsissa ja Virossa ja musiikkityylinä on painotetusti elektroninen musiikki. Festivaali tuo pitopaikkakunnilleen elokuussa rutkasti säpinää, kun kaikenikäiset nuoret ja aikuiset kokoontuvat yhteen jaetun musiikki-intohimon ja hyvän tunnelman merkeissä. Ennakkomyynti Weekend-festareiden lipuille alkaa jo tammikuussa, joten on selvää, että tapahtuma on odotettu ja suorastaan himoittu fanaattisimpien fanien parissa. Eikä maine ja suosio ole suotta ansaittu: joka vuosi festivaaleilla nähdään sekä kotimaisia huippunimiä, että erityisesti ulkomailta saapuvia megaluokan tähtiä.

Weekend-festivaalin kaltaista ei löydy toista. Tunnelma on ainutlaatuinen, artistit ovat maailmankuuluja. Samaan viikonloppuun on sisällytetty jatkuvaa mielenkiintoista ja hauskaa ohjelmaa, upeaa musiikkia ja paljon erilaista tekemistä niin festivaalialueella kuin sen ympäristössäkin. Koko kaupunki saa annoksen iloa ja menoa festivaalin aikaan. Tartu siis heti tilaisuuteen, varaa lippusi ajoissa ja varmista paikkasi vuoden parhaassa musiikkitapahtumassa Weekend-festivaalilla!